Studia licencjackie
I stopnia
Nauka trwa
3 lata
VI semestrów
Koszt
od 400 zł miesięcznie
Cel studiów
Celem kształcenia w zakresie dietetyki klinicznej, tj. żywienia w zdrowiu i chorobie jest wykształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny.
Studia umożliwią zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako profilaktyki oraz elementu leczenia chorób.
Absolwent będzie posiadał wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju i biegu życia, żywienia klinicznego, technik motywacji i wsparcia pacjenta w dietoterapii, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami.
Nabędzie następujące umiejętności:
- potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem przebywającym pod stałą opieką lekarza specjalisty lub pacjentem hospitalizowanym,
- potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny pacjenta;
- diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazy;
- wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układu regulacji stabilnej;
- interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
- potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem w tym: z witaminami, składnikami mineralnymi innymi suplementacjami diety oraz używkami,
- potrafi poprawnie prowadzić dokumentację kliniczną pacjenta;
- potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne, ogólnolekarskie i biochemiczne przy ocenie stanu odżywiania pacjenta;
- potrafi organizować proces żywieniowy w warunkach klinicznych wraz z personelem administracyjno-medycznym przy równoczesnej kontroli ilościowo-jakościowej tego procesu.
Perspektywy zawodowe
Absolwent będzie mógł podjąć pracę w placówkach:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej;
- poradnie żywieniowe i dietetyczne;
- poradnie chorób metabolicznych;
- zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali, sanatoria i domy opieki
Dokumenty
- podanie na studia (POBIERZ);
- kwestionariusz osobowy (POBIERZ);
- klauzula informacyjna RODO (POBIERZ);
- oryginał lub odpis świadectwa dojrzałości;
- 2 fotografie kandydata, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych oraz 1 zdjęcie w formie elektronicznej. Zdjęcie najlepiej jest wykonać u zawodowego fotografa i poprosić o wersję elektroniczną. Większość fotografów standardowo wykonuje zdjęcie do dowodu aparatem cyfrowym. format JPG do 2MB / rozmiar min. 236×295 pikseli / rozdzielczość 300 dpi);
- potwierdzenie wpłaty za legitymację studencką na konto uczelni w kwocie 22zł (opcjonalne);
- potwierdzenie wpłaty wpisowego.
Opłaty
I Rok studiów | II Rok studiów | III Rok studiów | Wpisowe |
---|---|---|---|
400,00 zł | 440,00 zł | 484,00 zł | 100,00 zł |
Numer konta bankowego na który należy dokonywać wpłat:
Akademia Nauk Stosowanych im. ks. Jerzego Popiełuszki w Grudziądzu
ul. Legionów 57a, 86-300 Grudziądz
73 9484 1033 2300 0317 4658 0002
Tytuł powinien zawierać imię, nazwisko studenta oraz rodzaj płatności.
Akademia Nauk Stosowanych im. ks. Jerzego Popiełuszki w Grudziądzu
ul. Legionów 57a, 86-300 Grudziądz
SWIFT: POLUPLPRXXX
19 9484 1033 2300 0317 4658 0004
Tytuł powinien zawierać imię, nazwisko studenta oraz rodzaj płatności.